Arx Fatalis

Arx Fatalis (Latijn: “Fatal fort / refuge”) is een in 2002 gepubliceerd 3D – computer role-playing game development bedrijf Arkane Studios (met inbegrip van Dark Messiah of Might and Magic ). Het spel verscheen voor Windows en de Xbox .

Backstory

De speler ontwaakt zonder enige herinnering aan zijn verleden in een vervallen gevangeniscel. Men leert van zijn celgenoot dat men zich in de ondergrondse, middeleeuwse wereld van Arx bevindt , en dat mensen en andere wezens honderden jaren geleden in de zonneschijn vluchtten en nu hun duistere bestaan. Nadat je uit de cel bent ontsnapt, ontsnapt men door ondergrondse catacomben totdat je op een gegeven moment een geplunderde buitenpost van mensen tegenkomt. Hier krijg je de opdracht om de koning van Arx te bezoeken en hem te waarschuwen voor de zogenaamde Ylsiden– gevaarlijke krijgers met enorme capaciteiten – hebben een aanval gelanceerd. Dus, de hoofdpersoon, die eigenlijk alleen op zoek is naar zijn identiteit, wordt onverwacht getrokken in een verhaal dat uiteindelijk meer zal blijken te zijn dan hij lijkt te zijn. Namelijk degene die zal voorkomen dat de slechte god Akbaa opstaat .

Game World

Arx is een volledig ondergrondse wereld in de stijl van de Ultima Underworld- spellen, die voornamelijk uit grotcomplexen en catacomben bestaat. Er is maar één grotere stad, namelijk het gelijknamige en in een enorme grot gelegen stad ” Arx “, waarin ook de koning van de mens leeft in een kasteel. Anders vind je hier en daar alleen kleinere nederzettingen van mensen of gebouwen van andere rassen. Veel gebieden zijn nogal somber en worden slechts spaarzaam verlicht door de fakkels die aan de muren zijn bevestigd . Sterfelijke overblijfselen van mensen en (levende) ratten en spinnen worden vaak gevonden in de uitdijende kerkers , wat bijdraagt ​​aan de toch al sombere atmosfeer.

Spelmechanica

Arx is een interactieve wereld. De speler kan brood bakken, drankjes brouwen, vissen, werken aan wapens en verbeteren, fakkels en open haarden (zelfs om te roosteren) en voorwerpen zoals stenen en stoelen oppakken en gooien. Net als in een rollenspel, kan hij ook met mensen praten, acteren en schakelaars of items gebruiken of combineren. Wapens slijten na verloop van tijd en kunnen breken. Items uit de inventaris kunnen op de grond worden neergelegd en zijn er nog steeds later, waar je ze neerlegt. Vriendelijke mensen zijn alleen zo vriendelijk als je ze niet aanvalt of steelt. Tekens onthouden de acties van de speler en groepen houden elkaar vast.

Geschiedenis van ontwikkeling

De structuur van Arx Fatalis wordt sterk beïnvloed door games van Looking Glass Studios , met name Ultima Underworld . De ontwikkelaar, Arkane Studios, verklaarde dat Arx Fatalis oorspronkelijk was gepland en ontwikkeld als Ultima Underworld III , maar geen licentie kon krijgen om het als zodanig vrij te geven. [2]

Duitse versie

De Duitse versie van Arx Fatalis is volledig vertaald en relatief professioneel gedubd. Zoals de twee bekende uit South Park stemacteur Jörg Stuttmann , spreekt onder andere Polsius en verschillende andere bewoners van Arx, en Donald Arthur als de trollen om te horen. Ook is de Duitse versie gecensureerd. In de originele versie is het mogelijk om lichaamsdelen te scheiden van enkele wezens. Het injecteert ook meer bloed op hits. Verder zijn sommige ambient-objecten, zoals liggende lichaamsdelen, uit het spel verwijderd. [3] Het is echter mogelijk om deze censuur weer helemaal ongedaan te maken alleen maar door te kijken naar de huidige officiële patch installeert en wijzigt een item in een bestand.

Openbaarmaking van broncode

Op 14 januari 2011 heeft de ontwikkelaar de broncode van de engine gepubliceerd onder de voorwaarden van de GNU General Public License . [4] Het ontstaan verschillende projecten op basis van de broncode. B. Arx Libertatis [5]met als doel de broncode- platformonafhankelijke en resterende fouten te herstellen ( community-patch ).

In april 2012 bracht het Arx Libertatis- project voor het eerst een eerste aangepaste versie van de onthulde Arx Fatalis- engine uit voor niet-ondersteunde platforms zoals Linux en FreeBSD . [6] [7] De laatste versie van Arx Libertatis 1.1 van juli 2013 lost een aantal serieuze problemen op met de oorspronkelijke timing van de gameplay. [8]

Ook werden vertalingen van het spel gemaakt door fans in talen waarvoor het spel nooit officieel was gepubliceerd, bijvoorbeeld. In het Pools , Turks en Koreaans . [9] [10] [11]

Webkoppelingen

 • Arx Fatalis bij MobyGames (Engels)
 • Officiële website . JoWooD . Gearchiveerd vanaf het origineel op 29 september 2007. Betreden op 15 november 2012.
 • Officiële downloadpagina van Arkane Studios voor de broncode
 • arx-libertatis.org , Arx Fatalis- Gemeenschapsproject om de motor te onderhouden en uit te breiden (Engels)

Individuele proeven

 1. Jump up↑ Christoph Hofmann: Arx Fatalis – Patch 1.21 & Source Code vrijgegeven . gamersglobal.de. 14 januari 2011. Betreden op 10 augustus 2011.
 2. Jumping Up↑ Brett Todd: Arx Fatalis GameSpot preview ( Engels ) In: GameSpot . 21 maart 2002. Opgehaald 29 juli 2007: “ Is dit de geestelijke opvolger van Ultima Underworld? 
 3. Spring omhoog↑ http://www.schnittberichte.com , toegankelijk op 23 juni 2015.
 4. Jump up↑ Nick: Arx Fatalis-broncode, patch vrijgegeven! ( Engels ) bethblog.com. 14 januari 2011. Betreden op 10 augustus 2011.
 5. Jump up↑ Arx Libertatis Homepage ( Engels ) 31 juli 2012. Verkregen op 17 november 2012: “ Arx Fatalis 1.0.3 werkt Arx Fatalis bij en verbetert het door moderne systemen te ondersteunen en bugs en beperkingen te elimineren. In de toekomst zijn we van plan de motor te verbeteren en te moderniseren en aanpassingen en mods door de gemeenschap mogelijk te maken. 
 6. Jump up↑ Matthew Humphries: Arx Libertatis: platformonafhankelijke haven van Arx Fatalis vrijgegeven ( Engels ) www.geek.com. 21 april 2012. Verkregen op 17 november 2012: “ Wat interessant is aan Arx Fatalis, is de ontwikkeling van het spel. Arkane Studios heeft patch 1.21 uitgebracht en heeft de engine open source geopend. Arx Libertatis, dat de game op meerdere moderne besturingssystemen, waaronder Windows en Linux, wil updaten. 
 7. Spring omhoog↑ https://github.com/arx/ArxLibertatis#readme
 8. Jump up↑ Arx Libertatis 1.1 “Rhaa Movis” vrijgegeven ( Engels ) arx-libertatis.org. 14 juli 2013. Toegang tot 14 juli 2013.
 9. Spring omhoog↑ Arx Fatalis (plprojekt)
 10. Spring omhoog↑ Arx Fatalis Türkçe yama ( Memento van 16 juli 2013 in het archief van archive.is )
 11. Spring omhoog↑ 악스 파탈 리스 (Arx Fatalis) – 한글 패치 배포

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *