Tempest (arcadespel)

De arcade-game Tempest werd geprogrammeerd door Dave Theurer en voor het eerst geïntroduceerd in 1980 door Atari als een arcade-machine . Het spel is sinds het begin echte 3D- vectorafbeeldingen geweest . De speler bestuurt een klein ruimteschip met een knop ( paddle ), die langs de rand van een tunnelvormig raster loopt en opkomende tegenstanders moet elimineren. De vorm van dit raster is aanvankelijk ovaal, maar verandert in de koers. Naast het standaard wapen (de Blaster) is er het Superzapper-wapen dat alle tegenstanders onmiddellijk vernietigt. Deze starten in het midden van het scherm en mogen de speler (aan de rand) niet bereiken.

In de basisversie zijn er 16 verschillende niveaus .

Met Tempest 2000 verscheen 1994 een grafisch veel verbeterde versie van Jeff Minter voor de Atari Jaguar-gameconsole . In 2000 werd Tempest 3000 uitgebracht, de nieuwste release voor het Nuon-dvd-systeem, dat naast de grafisch opulente versie ook de Tempest 2000- versie bevat. Omdat de dvd-spelers met de Nuon-chip niet de overhand konden krijgen, is deze versie bijna onbekend.

Aan het einde van 2006 heeft Thorsten Kuphaldt de Freeware – Remake Typhoon 2001 ontwikkeld . Het is voornamelijk gebaseerd op de Minters-versie en werd uitgegeven voor Linux en Windows.

De versie voor de Atari 2600 is geannuleerd, maar er is een prototype.

Tempest was een van de tweede generatie computerspellen die het Museum voor Moderne Kunst op 28 juni 2013 in zijn permanente tentoonstelling opnam. [1]

De game is ook een integraal onderdeel van de laatste hoofdstukken van het Ready Player One- boek van Ernest Cline.

Webkoppelingen

  • Tempest in de Killer van de Video Games (Engels)
  • Tempest spellen op MobyGames (Engels)
  • Interview met Tempest-ontwikkelaar Dave Theurer ( Memento van 14 juni 2008 in het internetarchief )
  • Typhoon 2001
  • Tempest 3000

Individuele proeven

  1. Jumping Up↑ Paul Galloway: Video Games: Seven Meer Bouwstenen in MoMA’s Collection ( Engels ) In: Inside / Out. Een MoMA / MoMA PS1-blog . Museum voor moderne kunst . 28 juni 2013. Toegang tot 29 juni 2013.

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *