Tron (computerspel)

Tron is een arcadespel geproduceerd door Midway Games en uitgebracht in 1982 . Het is gebaseerd op de speelfilm Tron en is opgebouwd uit vier verschillende spelvarianten, de in totaal twaalf keer van toenemende moeilijkheidsgraad herhaald worden. Het spel kreeg een prijs als “slots game van het jaar” [1] (Engels, Coin-Operated Game of the Year ‘) door het Amerikaanse tijdschrift Electronic Games . [2] Het spel was meer succesvol dan de theatrale release van de originele film in termen van zijn inkomsten. [3]

De opvolger in de arcades was 1983 Discs of Tron . In januari 2008 werd Tron opnieuw uitgebracht voor Xbox Live Arcade . [4]

Spelmodi

Grid Bugs

De speler ziet het spel stuk uit het vogelperspectief en moet een weg door de “rooster bugs”, spin-achtige, spontaan te vermenigvuldigen wezens, titels zijn. Hij moet een aanraking met de beestjes vermijden door het personage de beestjes met een vuurwapen te vernietigen. Het doel is om in het midden van een toren te komen.

De grid-bugs komen uit een korte scène in de film.

MCP Cone

Net als bij grid-bugs , kijkt de speler vanuit een vogelperspectief naar wat er gebeurt. De “MCP cone” ( Engels conus naar dt. ” Cone ” of “kegel”) beweegt rotatie van de bovenkant van het scherm van de speler karakter die blootleggen van de kegel met schoten blokken gaten om tenslotte door de kegel passen.

Tanks

De speler bedient vanuit het bovenaanzicht van een tank ( Engels tank ) door een Pac-Man -achtige doolhof en het moet vernietigen die moeten worden genomen, zonder zelfs vijandelijke tanks met een aantal geweerschoten.

light Renner( Lichtcycli )

De speler als een lege rechthoekige doos – de spelnet (of korte [van] raster ) – van het bovenaanzicht , waarop meerdere zogeheten Lightcycles aandrijving, die in de Duitse vertaling (of synchrone -versie ) van de film Tron licht Renner genoemd (ook en bij hun streven achter wanden van hard licht lichte wanden genoemd) te verhogen. De voertuigen die aan motorfietsen denken, kunnen alleen hun rijrichting veranderen door een rechte hoek – vergelijkbaar met de voorganger Snake– veranderen. De speler moet nu met zijn eigen flitser muren omhoog trekken zodat alle andere fakkels er door opgesloten moeten worden en tegen de muur kunnen slaan. De speler moet ervoor zorgen dat hij niet tegen een muur rijdt. Hij kan de richting en snelheid van de lichtbrander regelen.

Dit is de beroemdste van de vier spellen, die vaak het hele Tron-spel wordt genoemd. Van hem meer software bestaan klonen , zoals bleek, bijvoorbeeld op de Amiga een kloon in de vroege jaren 1990, getiteld ” raster Bike “.

Tron 2.0

Tron 2.0 is een computerspel van Monolith , gebaseerd op de actie van de film uit de jaren 80. De gebruikte 3D-engine is de zogenaamde LithTech-motor. Het spelverhaal is van Steven Lisberger , die ook het scenario voor de film schreef. Zelf noemt hij Tron 2.0 de officiële opvolger van de film. De Windows-versie werd uitgebracht in 2003, de Macintosh-versie in 2004. De versies Xbox en Game Boy Advance worden de Tron 2.0 Killer-app genoemd .

Spelprincipe

Hoewel het spel zich vooral in het genre van first-person shooters bevindt , bevat het ook role-playing-aspecten en avontuurlijke elementen zoals puzzels en het principe van karakterontwikkeling. In secties bevat de game ook een zogenaamde Lightspeeder- race, een 3D-variant van de oorspronkelijke licht-wielrace.

Het spel gaat over de menselijke jet , die volledig wordt gedigitaliseerd door de onderzoekcomputer van zijn vermiste vader, een systeem dat Ma3a wordt genoemd , en zich vervolgens in een wereld bevolkt door humanoïde computerprogramma’s bevindt. Eerst en vooral is het de taak om het computersysteem te beschermen tegen aanvallen van een virus . De plot bouwt rechtstreeks op de gebeurtenissen van de film uit de jaren tachtig en de inhoud is ongeveer 20 jaar nadat de gebeurtenissen zich toen hadden gevestigd.

In de Amerikaanse versie van het spel wordt de stem van het personage Alan Bradley gesproken door Bruce Boxleitner , die deze rol al speelde en die van het programma Tron in de filmklassieker Tron .

Tron: Evolutie

In december 2010 bracht Tron uit: Evolution voor Windows, PS3, PSP en Xbox360. Voor Wii en Nintendo DS verscheen Tron: Evolution – Battle Grids . Dit actie-avontuur vertelt het verhaal van de film Tron: Legacy .

Meer Games

Andere officiële spellen zijn:

 • Adventures of Tron (1982)
 • Tron: Deadly Discs (1982)
 • Tron: Maze-A-Tron (1982)
 • Tron: Solar Sailer (1983)

Zie ook

 • Armagetron

Webkoppelingen

 Commons: Tron (videospel) – Verzameling van foto’s, video’s en audiobestanden
 • Tron licentie spellen op MobyGames (Engels)
 • Light-cycle-spellen op MobyGames (Engels)

Individuele proeven

 1. Jump up↑ Top 20: arcade games spelen op pc – Chip , 16 februari 2011; Zie ook gerelateerde “artikel” arcade machines – gekke cult machines
 2. Jump up↑ Nieuwe ‘Tron’ straalt een gloeiend licht uit op een arcade-klassieker (Engels) – CNN , 17 december 2010
 3. Jump up↑ Trivia (Engels) – IMDB (toegankelijk op 3 mei 2008)
 4. Jump up↑ Xbox.com ( Memento 23 juni 2010 in het internetarchief ): Tron voor XBLA (Engels, toegankelijk op 3 mei 2008)

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *